Активности

27. новембра 2007. године одржана је модна ревија у ресторану Парк. Из Параћина је група младих девојака, које је довео Слободан Ивановић, писац и културни радник представила модне новитете власника модне куће Соње Денчић. Фотографије са ове модне ревије погледајте у фото галерији.

28. октобрa 2008. одржано је књижевно вече. Пред члановима нашег удружења, у хотелу Парк, представљена је нова књига стихова Слободана Ивановића, песника и културног радника из Параћина, о којој су надахнуто али и зналачки говорили др Миодраг Игњатовић, књижевник из Крагујевца, Мирослав Димитријевић и мр Предраг Јашовић из Параћина, док је песму посвећену аутору читао Ђорђе Петковић – ви књижевници из Параћина.''Птице месец и остало'' је друга књига Слободана Ивановића, који се низ година бавио и новинарством и глумом али је писао и песме и његова нова књига је оно право. И још нешто – стихове је пред многобројним члановима Удружења говорио аутор и још једном доказао да је наш завичај добио још једног одличног и талентованог књижевника од кога можемо очекивати и нова успешна књижевна дела.

25. новембра 2008. год. одржана је презентација монографије Југославија на техничком пољу 1919 - 1929. Монографија даје приказ највећег периода стваралаштва у нашој земљи када је изграђено највише путева, железничких пруга, мостова, школа, болница, индустријских и јавних објеката, када је и основана Инжењерска комора 1924. год. У монографији се даје приказ да је и том периоду изграђен армирано – бетонски мост на реци Црници у Параћину, распона 26м. Детаљније у Гласилу Параћинац.

Прослава 10 година Удружења

04. децембра 2012. године одржано је Књижевно вече представљање књиге песама Недељна чуда, ауторке Слађане Ристић. Гости: Братислав Милановић, Гордана Малетић, Оливер Јанковић, Ивана Мандић и Војислав Јоцић

Годишња скупштина 2013.

24.11. 2013. године  одржавана је годишња скупштина Удружења Параћинаца, књижевно вече нашег познатог књижевника Мирослава Димитријевића и пригодна прослава у великој сали АКУД „ ЛОЛА“ ул. Ресавска бр.11 у Београду.

24.11. 2013. Одржано књижевно вече представљањем књига Мирослава Димитријевића

„Морава и Моравци – планетарни феномен“(Пешић и синови“, 2013)
„Златно доба“ – песме (УКС, 2013)
„Чувари тајног блага“ – роман, („Беокњига“, Београд, 2012)
„Гаумата“ – роман, („Легенда“, Чачак, 2012)

Песма нашег члана Удружења Слађане Ристић, која пише песме, кратке приче,

приче и монодраме за децу, путописе и есеје. Дубоко погођена догађајима који су је задесили

као и наш Параћин, изнедрила је песму коју Вам овом приликом представљамо:

 

Потоп песничке бележнице

 

Бојим се мале реке 

Пресвлачи своје лице и улази у дневну собу

Гута памфлете, књиге о поетици воде

Набујала страст преврће моју јадну мајку

И покрива блатом њушкицу нашег пса

                        

 Сабласна варош тоне у воденом паклу

 Док уметност плива са балванима и змијама

 Све постаје детињство на ђубришту

 И боји се дечијим страхом

 

 Сада свој бес изливам у свемир

 Певам са Лујем Армстронгом о предивном свету

 Шапућем са Флором Сендс уз шољицу чаја

 Да не желим излазак на море и дуге пловидбе

 

Мој дан се зове потоп – кажем јој

 И моји стихови лете у висине

А ко је просуо испод брда воду на град

Нека плива у балканској магли

И части од блата док летим ка Посејдону

 

                                                               Слађана Ристић

У Параћину, 01.6.2014.


13.6.2014. КОНЦЕРТ ЗА ПАРАЋИН

 


Изложбa фотографија ПАРАЋИН КРОЗ ВРЕМЕ, - Стари ПАРАЋИН 19. и 20. век.
Отварање изложбе 24.3.2-15 у 17.00. у ул. Деспота Стефана 12/8.
Изложба је била отворена до 28.3. 2015. године,

сваког дана од 10 до 17ч, осим последњег дана када је трајала до 13.ч.

 


Екскурзија Параћинаца и пријатеља Параћина, субота 20.6.2015

 

 

Посета манастиру Покрова Пресвете Богородице у Лешју и Манастиру Свете Петке у Извору


28.6.2015.

Видовдан

 


МОРАВСКА ЦРКВА СТАРИЈА ОД РИМСКЕ

 Пише: Мирослав ДИМИТРИЈЕВИЋ

 Сажетак:

     Данас је уврежено и опште прихваћено мишљење, захваљујући вештој пропаганди, да је римска црква најстарија по свом утемељењу и постанку од свих хришћанских цркава, и да због тога има супремацију над свима другима, посебно над православним црквама. Међутим, историјске чињенице говоре сасвим супротно. Као и Јерусалимска и Српска црква је старија од римске јер је основана 34. године Христове ере, док је римска црква утемељена тек доласком Светога Петра у Рим, скоро десетак година касније. Свети Петар први пут долази код Срба 42. године Лета Господњег, где учвршћује Српску цркву, коју су већ основали његов брат Свети Андреја Првозвани и  Јаков Заведејев, апостоли Христови, па тек онда апостол Петар одлази у Рим где поставља темеље римске цркве. Свети Андреја Првозвани,  од 34. године већ делује у Поморављу, шири хришћанство, и по одласку на Исток, у Русију, оставља у Тројан граду – владику и формирану моравску епископију- патријашију(?). По датуму  свог  постанка, дакле, и  Моравска црква је старија од римске.

Цео текст

moravska crkva starija od rimske.pdf


18.7.2015.

18.7. 2015 од 18.00 одражано је Саборовање књижевног клуба Иво Андрић из Земуна у порти храма Св. Николаја у Земуну. Поред представљања новог броја часописа Хоризонт, гости на овом саборавању су били и представници Српске Духовне Академије и нашег Удружења Параћинаца. Овом приликом су представљена и изабрана дела нашег познатог књижевника и публицисте Мирослава Димитријевића, као и Летопис Српске Духовне Академије.
Овом приликом је Српка Духовна Академија из Параћина наградила главне уреднике листова Хоризонт и Параћинац (гласило нашег Удружења Параћинаца) ВЕЛИКОМ ПОВЕЉОМ, за трајан допринос српској култури, духовности и националној баштини.

О делима Мирослава Димитријевића говорио је др Мића Цвијетић.

Promocija izabranih dela Miroslava Dimitrijevica.pdf

 

30.5.2017.

Промоција нове књиге Аврамова земља, проф. Љубише Јовановића, уваженог члана нашег Удружења, у организацији Удружења Параћинаца и пријатеља Параћина у Београду.


31.10.2017.

Одржана је промоција нове књиге ЗЛОТВОРИ, Драгослава Михаиловића, нашег уваженог академика и нама драгог госта на нашим дружењима. О књизи Злотвори, прво је говорио сам аутор читајући једно поглавље своје књиге. О књизи и дијалекту нашег краја говорили су Љубиша Јовановић и Софија Милорадовић. Било је ово једно врло успешно књижевно вече, које се завршило пригодним коктелом, потписивањем књига од стране аутора.

Промоција књиге ЗЛОТВОРИ - академика Драгослава Михаиловића


 

 

Почетна II Место окупљања II Хронологија II Чланство II Органи II  Документа II Гласило

  Састанци II Активности II Фото II  Линкови II  Контакт